2024 års topplistor för gotlandsfårs-
besättningar

Topplistorna efter 2024 års första avelsvärdering för de bästa gotlandsfårs-
besättningarna hittar du på Svenska Fåravelsförbundets hemsida genom att klicka Läs mer.

Officiell härstamning Elitlamm Avel

Det svenska officiella avelsregistret och de olika fårrasernas stamböcker förs i Elitlamm Avel. Svenska Fåravelsförbundet (SF) ansvarar för registreringen av rasrena får. SF och Elitlamm har ett nära samarbete och det är SF:s kansli som sköter all support när du hör av dig med frågor om Elitlamm på support@elitlamm.comInnan du köper får

I Elitlamm finns både djur som har officiell härstamning och djur som inte har det. När du köper livdjur så var noga med att kontrollera att djuren har ett officiellt härstamningsbevis eller genbanksintyg ur Elitlamm om du vill att de ska vara med i officiella avelsregistret. Gäller det rasrena djur, kontrollera att de är rasrena enligt härstamningsbeviset. På alla dokument ska det finnas en elitlammskod som är unik för varje djur. Alla dokument bär respektive förenings logga. (Vissa raser saknar förening, då finns istället elitlammsloggan på härstamningsbeviset)


Så här ska ett godkänt dokument se ut:

Övriga raser På dessa härstamningsbevis visar en %-sats om djuret är rasrent eller en korsning. Tex % P:100 innebär att djuret är ett rasrent Gotlandsfår. (P är raskod för Gotlandsfår) Här ska också alltid Svenska Fåravelsförbundets samt Elitlamms loggor finnas längst ner på Härstamningsbeviset.

Hur får djur officiell härstamning?

När vi talar om det officiella avelsregistret är det synonymt med registret i Elitlamm Avel. Avelsregistret är öppet för alla får; rasrena djur, korsningar och djur utan härstamning.

Om din besättning ska vara ansluten till det officiella avelsregistret och djuren få officiella härstamningsbevis så väljer du antingen vårt fårdataprogram Elitlamm Avel & Produktion eller inrapporteringssystemet Elitlamm AvelMini.

Regler för registrering av djur i Elitlamm Avel och vad som gäller för registrering av rasrena djur finns HÄR.


Läs mer om priser för inläggning av djur HÄR!

Getter

Svenska Fåravelsförbundet ansvarar även för registreringen av lantrasgetter för de besättningar som söker ersättning för hotade husdjursraser. Om du har frågor eller vill registrera din besättning i Elitlamm AvelMiniGet, kontakta support@elitlamm.com så får du svar och hjälp att komma igång.

Kontakta Svenska Fåravelsförbundet

Du når Svenska Fåravelsförbundet antingen via deras kansli support@elitlamm.com eller via deras hemsida www.faravelsforbundet.com


Årsstatistik

Här kan du se sammanställd årsstatistik över djur och besättningar som är med i det officiella avels- och härstamningsregistret. Ny statistik för det gångna året presenteras 17 februari.

Årsstatistik 2023

Tidigare:
Årsstatistik 2022
Årsstatistik 2021
Årsstatistik 2020 
Årsstatistik 2019
Årsstatistik 2018
Årsstatistik 2017
Årsstatistik 2016
Årsstatistik 2015
Årsstatistik 2014
Årsstatistik 2013
Årsstatistik 2012


Cloud: DeploymentDate:2024-07-04 10:58, Version:1.164.0, Build:3067
WebConfig: Version:1.164.0, BatchId:26