Djurkort
För alla djur som annonseras ut på Marknadsplatsen kan du se mer information på ett Djurkort. För ett djur som är med i det officiella avels- och härstamningsregistret visas uppgifter om ras, kull, härstamning i tre led, uppfödare och säljare. Om djuret är avelsvärderat visas avelsvärden. Om du själv använder Elitlamm Avel & Produktion, Elitlamm Fritid eller Elitlamm Produktion kan du även se ett mer detaljerat djurkort med fullständig härstamning, mönstring (om djuret är mönstrat) och uppgifter om avkommor.
Avels- och härstamningsregistret Elitlamm Avel
Många djur i Elitlamm finns med i det officiella avels- och härstamningsregistret, Elitlamm Avel. När du köper ett djur som är med i avels- och härstamningsregistret så ska säljaren skicka med ett härstamningsbevis som visar ras, härstamning, avkommor och för vissa djur även avelsvärden. Det ska vara utskrivet ur Elitlamm och varje djur ska ha en elitlammskod. Svenska Fåravelsförbundet är huvudman för registret. För mer information, kontakta support@elitlamm.com
Genbanker
Djur inom Elitlamm kan också vara med i genbank, antingen genbank för gutefår i Föreningen Gutefår (FGF) eller för allmogefår i Föreningen Svenska Allmogefår (FSA). En genbanks syfte är att bevara fårraser som är ursprungliga och som riskerar att försvinna. När du köper ett genbanksdjur ska säljaren skicka med ett genbanksintyg som bevis på att djuret är med i genbank.
Information som säljaren ansvarar för
Säljaren av djuret ansvarar själv för alla uppgifter i fritexten i annonsen.
Mönstring
En del av djuren inom avels- och härstamningsregistret mönstras en gång om året. En mönstrare gör en bedömning av kropp, päls- och ullegenskaper för djuret. Resultatet förs in i Elitlamm och ligger till grund för den avelsvärdering som görs inom vissa raser.
Riksbedömning
Under sensommaren görs en mer avancerad mönstring av baggar på ett tjugotal platser i Sverige. Riksdomare mönstrar djuren och djurägaren får ett riksbedömningsprotokoll för sitt djur.
Avelsvärdering
Inom Elitlamm Avel görs varje år vid två tillfällen avelsvärdering på djur. En av världens mest moderna avelsvärderingssystem används för att jämföra djur inom samma ras, med målet att åstadkomma avelsframsteg. Djur av raserna gotlandsfår, leicester, finull, rya, texel, suffolk, dorset, oxford down, shropshire och jämtlandsfår deltar i avelsvärderingen. Även vissa korsningar får avelsvärden.